Handelingen

Tanka

Uit Wiki Munten en papiergeld

Versie door MyWikiAdminEnc (overleg | bijdragen) op 15 jan 2017 om 23:19 (1 versie geïmporteerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

tanka, of tankah, muntbenaming die, naar men aanneemt, is ontleend aan een gewichtseenheid, de tank (4,27-4,36 g). Hoewel de naam tanka en daaraan ontleende benamingen veelvuldig in Centraal-, Zuid- en Zuidoost-Azië voorkomen, is er in het gewicht van de munten nauwelijks enige relatie met de oorspronkelijke gewichtseenheid.

In het begin van de 13e eeuw werd door de sultans van Delhi in India een zilveren en gouden tankah geïntroduceerd met een gewicht van 11,2 g, gebaseerd op de traditionele Indiase gewichtseenheid, de tola. Onder de Timoeriden werd een zilveren munt geïntroduceerd van 6,2 g, in 1425 gereduceerd tot 5,1 g, die - in plaats van de voor moslim dynastieën gebruikelijke muntbenaming dirham - tanka werd genoemd.

Door de groot-mogol Akbar (1556-1605) (Mogols) werd een koperen munt ter waarde van 2 dam in omloop gebracht, de tanka-Akbarshahi (gewicht 39,8-41,4 g), alsmede een koperen tanki-serie van 1, 2 en 4 tanki (gewicht 4 tanki: 14,9-15,75 g). In de 18e-19e eeuw werd in Noord-India, in het bijzonder in Rajasthan, de dubbele paisa als tanka aangeduid.

Andere aan de tanka ontleende muntbenamingen in India en omliggende landen komen onder meer voor in Bangladesh (taka), Birma (tankah), Nepal (tanka), Portugees India (tanga), Tibet (tangka), Garhwal (taca, timasha).

L.