Handelingen

Jan

Uit Wiki Munten en papiergeld

Versie door (gebruikersnaam verwijderd) op 6 feb 2017 om 03:28
Jan III megen groot.jpg

Jan,

1. Sint Jan, Johannes de Doper, Jan, Sint.

2. groothertog van Luxemburg (1964-2000), voluit Jean Benoit Guillaume Marie Robert Louis Antoine Adolphe Marc d‘Aviano, werd geboren in 1921 als zoon van groothertogin Charlotte en prins Felix van Bourbon-Parma. Hij werd in 1961 door zijn moeder aangesteld als stadhouder en volgde haar in 1964 op. In 2000 trad hij af ten gunste van zijn oudste zoon Hendrik. Jan trouwde in 1953 met zijn verre nicht Josephine Charlotte, dochter van de Belgische koning [[Leopold III].

Zijn portret komt voor op alle munten, met uitzondering van de 25 centiem. Zijn portretten zijn vervaardigd door Lefèvre en vanaf 1995 door Yvette Gastauer-Claire. Op alle biljetten staat zijn portret dat is afgeleid van foto's. Op het biljet van 100 frank 1981 van de BIL is hij afgebeeld met prins Hendrik der Nederlanden.

3. vorstennaam in de Nederlanden. Zie voor de muntslag de chronologische opsomming bij Beierse huis, Bicht, Born, Bourgondische huis, Brabant, Brogel, Cambrai,Coevorden, Cuijk, Élincourt, Elsloo, Florennes, Gronsveld, Henegouwen, Herstal, Heukelum, Holland, Horn, Hulhuizen, Kessenich, Kuinre, Ligny en St. Pol, Limbricht, Loon, Luik, Luxemburg, Megen, Namen, Reckheim, Rummen, Sankt Vith, Utrecht, bisdom, Valkenburg, Waalwijk en Zolder. Zie voor de overige muntheren in de Nederlanden de lijst muntheren.