Homonoia
Uit Wiki Munten en papiergeld
Homonoia, de Griekse godin van de eendracht; de Romeinen vereerden haar onder de naam Concordia; goden. Het omschrift HOMONOIA en de afbeelding van de godin verschenen voor het eerst op zilverstukken van Metapontum uit de 4e eeuw v.Chr. Vooral op de Griekse munten uit de Romeinse keizertijd geslagen te Caesarea in Cappadocië en te Alexandrië (Alexandrijnse munten) komt ze zeer veel voor.
Homonoia wordt zittend op een troon of staande afgebeeld; steeds gekleed in een lang gewaad steekt ze haar rechterhand op en houdt ze een enkele of dubbele hoorn des overvloeds in de linkerarm. Soms draagt ze in de rechterhand korenaren, een olijftak of een offerschaal.
Op Alexandrijnse tetradrachmen van Lucius Verus zien we de Eendracht gesymboliseerd door twee in elkaar geslagen handen. Het omschrift homonoia komt ook voor op een Alexandrijnse munt van Antoninus Pius met de afbeelding van de Tiber en de Nijl.
In de keizertijd treffen we in Klein- Azië munten aan waarop het woord homonoia wordt voorafgegaan door de namen van de inwoners van twee steden. Hier gaat het niet om de godin, maar om een godsdienstige band, tussen twee steden die dan ook dikwijls gezamenlijk spelen organiseerden.
v.H.