Handelingen

Constantinopolis

Uit Wiki Munten en papiergeld

Constantinopolis follis met personificatie.jpg

Constantinopolis, tegenwoordig Instanbul in Turkije, een in opdracht van Constantijn de Grote gebouwde stad op de plaats van de Griekse stad Byzantion (aan de Bosporus).

De stad werd tussen 326 en 330 gebouwd als tweede hoofdstad van het rijk naast Rome en werd tevens een residentie van de keizer. In 395 werd Constantinopolis de hoofdstad van het Oost-Romeinse rijk dat overging in het Byzantijnse rijk. Constantinopolis werd in de 4e eeuw de belangrijkste muntplaats van het Romeinse rijk en bleef dat ook onder de Byzantijnse keizers tot 1453. In de stad waren in de drukste tijden zelfs 12 muntwerkplaatsen tegelijkertijd in bedrijf.

Constantinopolis werd als personificatie van de gelijknamige stad op munten afgebeeld in de vorm van een vrouwenfiguur. Tussen 330 en 346 werden in vele muntplaatsen koperen munten met deze personificatie geslagen naar aanleiding van de nieuwe hoofdstad, parallel aan een serie met Roma. Zij komt tevens veel voor op de in de 4e en 5e eeuw geslagen gouden solidi (ev: solidus). Zij werd meestal zittend afgebeeld met als attributen een kleine Victoria en een scepter. Haar rechtervoet rust op de boeg van een schip.

Op munten is de plaatsnaam afgekort tot o.a. C, CON en CONS; Romeinse muntplaatsen.