Handelingen

Bourgondië

Uit Wiki Munten en papiergeld

Bourgondië, oorspronkelijk een koninkrijk van de Oostgermaanse stam der Burgundii, gelegen in de Rhône-vallei, en later opgegaan in het Frankische rijk.

In 843 werd Bourgondië verdeeld.

Aan West-Francië (Frankrijk) kwam het latere hertogdom Bourgondië met als hoofdstad Dijon, aan Lotharingen het latere graafschap Bourgondië met als hoofdstad Dôle. Na het uiteenvallen van Lotharingen behoorde het graafschap tot het Duitse rijk; Roomse Rijk. In 1330 werden het hertogdom en het graafschap, nu meestal vrijgraafschap (Franche-Comté) genaamd, verenigd in een personele unie die echter weer in 1361 verbroken werd bij het overlijden van Philips van Rouvres, de laatste hertog van Bourgondië uit het Capetinger huis. Het hertogdom ging naar Philips de Stoute (Bourgondische huis) en het vrijgraafschap werd geërfd door Margaretha van Frankrijk, de grootmoeder van Margaretha van Male. Margaretha van Male was de weduwe van de jong gestorven Philips van Rouvres en erfdochter van de Vlaamse graaf Lodewijk van Male. Door het huwelijk van Philips de Stoute met Margaretha van Male werden het hertogdom en het vrijgraafschap weer verenigd en vormden ze met Vlaanderen de kern van het Bourgondische rijk.

Toen er in 1477 na de dood van Karel de Stoute geen mannelijke erfgenaam was, verviel het hertogdom volgens de geldende Franse wetten weer aan de Franse kroon.

In Franche-Comté, dat onder de wetten van het Duitse keizerrijk viel, kon Karels dochter Maria wel opvolgen. Het werd echter tijdelijk door Franse troepen bezet, maar was vanaf 1493 weer met de Bourgondische, later Zuidelijke Nederlanden verenigd. In 1678 kwam Franche-Comté definitief aan Frankrijk.

Philips de Goede en Karel de Stoute hebben in het hertogdom alleen op naam van de Franse koning gemunt.

Franche-Comté en de Bourgondische Nederlanden werden in 1548 samengevoegd tot de Bourgondische kreits, waardoor beide gebieden dezelfde muntorganisatie kregen. Te Dôle zijn vanaf 1434 tot in de 17e eeuw een enkele maal dezelfde munttypen geslagen als in de Nederlanden, vooral onder de aartshertogen Albert en Isabella (1598-1621) en Philips IV (1621 -1665). Aangezien alle vorsten na 1477 de titel en het wapen van het hertogdom Bourgondië zijn blijven voeren, werd op de munten van Franche-Comté de titel DVX ET COMES BVRG. gebruikt.



  • Bourgondie blank karel de stoute.jpg
  • Bourgondie patagon franche comte 1634.jpg