Handelingen

Cyzicus

Uit Wiki Munten en papiergeld

Versie door MyWikiAdminEnc (overleg | bijdragen) op 15 jan 2017 om 22:52 (1 versie geïmporteerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Cyzicus, stad gelegen in het noorden van Klein-Azië (Mysië), was in de klassieke tijd een belangrijke handelsstad.

Reeds in 600 v. Chr. werden in Cyzicus electrum munten geslagen met op de kz een vierkant incuus patroon (incusum munten). Naast de stater sloeg men ook onderdelen van 1/6, 1/12 en 1/48 stater. Op de voorzijden van deze vroegste serie waren uitsluitend zeedieren afgebeeld, zoals een dolfijn, een tonijn en een schelp. Vele andere typen werden nadien geslagen, waarbij het opvalt dat men veel langer dan elders in de Griekse wereld (Griekse muntslag), vasthield aan electrum als muntmetaal. Ook de incusum keerzijde bleef tot de tijd van Alexander de Grote (336-323 v. Chr.) in gebruik. Vanaf 480 v. Chr. werden naast de electrum series kleine zilveren muntjes geslagen. De tonijn is een speciaal kenmerk voor de munten van Cyzicus en komt ook als bijteken voor naast andere afbeeldingen.

Van 390-330 v. Chr. sloeg men zilveren tetradrachmen en onderdelen met op de vz Persephone en op de kz een leeuwenkop en een tonijntje. Van de 3e eeuw tot de Ie eeuw werden hoofdzakelijk koperen munten geslagen.

Toen Cyzicus onder Romeins bestuur kwam, behield de stad zijn muntrecht en sloeg een lange rij Grieks-Romeinse munten (Griekse keizersmunten]]). Tijdens de regeringsperiode van Gallienus (253-268) werd Cyzicus een rijksmuntstad waar men tot onder Leo I (474) Romeinse munten sloeg (Romeinse muntplaatsen). In de vroeg-Byzantijnse tijd zijn tenslotte nog koperen folles (ev: follis) in Cyzicus geslagen. Op munten is de naam afgekort tot o.a. CVZ, CVZIC, K, KY en KYZ (Byzantijnse rijk). H.