Handelingen

Tarì

Uit Wiki Munten en papiergeld

tarì, kleine gouden munt (gewicht ca. 1 g, gehalte I6 1/3 kar.) oorspronkelijk ter waarde van een kwart dinar, in de 10e eeuw door de Arabieren op Sicilië ingevoerd en na de verovering door de Noormannen zowel in Sicilië als in Zuid-ltalië geslagen en als munt door de Hohenstaufen- en Anjou-dynastieën tot aan het einde van de 13e eeuw gehandhaafd.

Tarì's, ook in veelvouden van 2, 3, 5, 6 en soms zelfs 10, werden hoofdzakelijk geslagen in Amalfi, Brindisi, Messina en Palermo. Er zijn vele verschillende types, zelden met het portret van een vorst, vaker met een heraldische afbeelding en soms alleen met opschriften. Sinds de 15e eeuw werd in het koninkrijk Sicilië de tarì in zilver geslagen. Hij bleef daar tot in de 18e eeuw in gebruik.

Nadat in 1530 de Maltezer Orde (Malta, Orde van) zich op Malta gevestigd had, was de tari de belangrijkste zilveren munt van Malta met veelvouden van 2, 4, 6, 8, 12, 16 en 30 tari, met 12 tari = 1 [scudo]. Het meest gebruikelijke type was dat met de beeltenis van de grootmeester van de Maltezer Orde der Johannieters op de vz en met het paaslam of het kruis van St. Jan (Jan, Sint) op de kz.

W.



  • Tari malta 3 tari 1609.jpg
  • Tari malta orde van 30 tari 1757.jpg