Ptolemaeën
Uit Wiki Munten en papiergeld
Ptolemaeën, naam van de dynastie die Egypte regeerde na de dood van Alexander de Grote in 323 v.Chr. De dynastie werd genoemd naar Ptolemaeus I die eerst als gouverneur en van 305-285 v.Chr. als koning over Egypte heerste. De dynastie ging ten onder door de inlijving van Egypte bij Rome na de zelfmoord van Cleopatra VII in 30 v.Chr. De Ptolemaeën opteerden voor een gesloten economisch systeem en streefden een bewuste isolatie op monetair gebied na.
De eerste munten van Ptolemaeus I werden nog te Memphis geslagen en tonen het portret van de vergoddelijkte Alexander met een ramshoorn in het haar en een olifantshuid op het hoofd. In 315 v.Chr. wordt Zeus op de keerzijde vervangen door Athena Alkidemos en komt voor het eerst de naam Ptolemaeus op de munten voor. Alexandrië werd de belangrijkste muntplaats.
Ca. 290 v. Chr. verscheen het portret van Ptolemaeus I op de vz en een adelaar op een bliksem op de kz. Het portret van deze eerste Ptolemaeèr is, op enkele uitzonderingen na, karakteristiek voor de zilveren munten tot 30 v.Chr. Sinds Ptolemaeus XII (80-51 v.Chr.) nam het zilvergehalte voortdurend af om van 90% op minder dan 50% te belanden in 30 v.Chr.
Kenmerkend voor de muntslag van de Ptolemaeën zijn de zeer grote gouden oktodrachmen en zilveren dekadrachmen met de portretten van koningsparen of koningen en koninginnen alleen (Arsinoë II, Ptolemaeus II, Berenice II, enz.). Zeker even merkwaardig zijn de zeer grote bronzen munten (soms meer dan 100 g) die sinds de regering van Ptolemaeus II (285-246 v.Chr.) werden uitgegeven. Zij dragen op de voorzijde het hoofd van Zeus-Ammon en op de keerzijde één of twee adelaar(s). Opvallend bij de koperen munten is de centrale uitholling op de vz en kz.
v.H.