Handelingen

Trinidad en Tobago

Uit Wiki Munten en papiergeld

Trinidad en tobago 50 ct 1972.jpg

Trinidad en Tobago, staat in het Caribisch gebied, lid van het Gemenebest van Naties. Trinidad werd in 1498 door Columbus ontdekt en voor de Spaanse kroon in bezit genomen. De kolonisatie begon in 1577. In 1797 werd het eiland door de Engelsen veroverd en bij het Verdrag van Amiens (1802) door Spanje aan Groot-Brittannië afgestaan. Tobago werd eveneens in 1498 door Columbus ontdekt en wisselde sindsdien 31 maal van heerser (Holland, Frankrijk, Engeland) en was sinds 1803 definitief Brits. In 1888 werd Trinidad met Tobago verenigd en sedert 1962 vormen ze gezamenlijk een onafhankelijke staat.

Aanvankelijk circuleerde op de eilanden buitenlands geld van Portugees- en Spaans-Amerikaanse herkomst. Tekorten aan circulatiemunten tegen het einde van de 18e en in het eerste kwart van de 19e eeuw trachtte men door allerlei noodmaatregelen op te heffen, zoals het ponsen van het centrale deel uit gouden munten en zilveren dollars en het in kwarten of halven knippen van zilveren munten en de onderdelen en deze, al of niet voorzien van een klop, te laten circuleren.

Voorts werd de uitgifte van tokens toegestaan of werden tokens of buitenlandse koperen munten door de overheid of door particulieren door middel van een klop voor de omloop geschikt gemaakt. Pogingen om Brits geld in te voeren bleken weinig succesvol. Naast het Zuid- en Midden-Amerikaanse geld gaven de regering 1905-1943 en particuliere banken 1909-1940 papiergeld in dollars uit.

In 1950 sloot Trinidad en Tobago zich aan bij de British Caribbean Currency Board die het betalingsverkeer van munten en papiergeld voorzag. Sinds de uittreding in 1964 uit deze monetaire unie worden munten en bankbiljetten uitgegeven door de Central Bank of Trinidad and Tobago. De munteenheid is de dollar (ISO 4217-code TTD), onderverdeeld in 100 cents.

W.

Lit.:

Chalmers, R., A history of currency in the British Colonies, Colchester 1972.