Handelingen

SAM

Uit Wiki Munten en papiergeld

SAM, Screen Angle Modulation, benaming voor een in drukwerk aangebrachte beveiliging tegen het kopiëren in kleur. De techniek is een variant van de rastervanger en is gebaseerd op het feit dat het menselijk oog minder ziet dan de beeldaftasters (scanners) in kopieermachines, Zo kan een mens een patroon van dicht opeenstaande lijnen op een bepaalde afstand uitsluitend als een egaal vlak zien. Daaruit volgt dat de lijnen niet noodzakelijkerwijs ononderbroken hoeven te zijn maar ook uit streepjeslijnen kunnen bestaan.

Met het volgens een bepaald patroon wijzigen (moduleren) van de hoek (angle) van bepaalde streepjes kan aan een normaal zichtbaar beeld onzichtbare informatie worden toegevoegd. Een SAM-structuur veroorzaakt bij een scanner een verstoring bij het rasteren (screenen) van het te kopieren beeld waardoor het versluierde beeld zal worden afgedrukt. Het kopiëren van met SAM beveiligd papiergeld levert daardoor niet langer de gelijkenis op met echt geld.

De SAM-techniek is ontwikkeld bij Joh. Enschedé te Haarlem. Het op 7 september 1993 in omloop gekomen bankbiljet van ƒ 100, model steenuil, heeft deze beveiliging, als eerste ter wereld, in de bruine ruitvorm op de voorzijde.

Ed v.G.

Lit.:

Oltmans, H., Bankbiljetten, kopieerbeveiliging en signaalanalyse, ITW-Nieuws (juni 1996) 11-16;

Traa, M., De vervalser staat er gekleurd op, Kijk (maart 1994), 11-13.