Enschedé
Uit Wiki Munten en papiergeld
Enschedé, Joh. Enschedé en Zonen, Grafische Inrichting B.V., grafisch bedrijf te Haarlem, opgericht in 1703 door Izaak Enschedé als drukkerij en lettergieterij Voortgezet door diens zoon Johannes en kleinzonen Johannes, Jacobus en Abraham, kreeg het bedrijf in 1774 de naam Johannes Enschedé en Zoonen, in 1932 omgezet in Joh. Enschedé en Zonen Grafische Inrichting N.V. en in 1973 in een B.V. van die naam.
Reeds in de 18e eeuw had Enschedé geldwaardige papieren gedrukt, zoals de recepisen van Haarlem en Holland in maart 1975, de bankassignaties van de Generaale Bank van Beleening in juli 1795 en de Nationale Schuldbrieven rond 1800. Sinds de oprichting van de Nederlandsche Bank in 1814 is zij opgetreden als de drukker van de Nederlandse bankbiljetten, afgezien van enkele uitzonderingen; drukkers van bankbiljetten.
Tevens drukte deze firma de biljetten van o.a. de Algemeene Nederlandsche Maatschappij te Brussel en de Bank te Curaçao (Bank van de Nederlandse Antillen) en Belgische en Luxemburgse banken. Sinds de dertiger jaren van deze eeuw is het gewoonte dat Enschedé de door haar gedrukte biljetten signeert. In de loop der jaren heeft Enschedé zich zo gespecialiseerd in het vervaardigen van waardepapieren en bankbiljetten dat zij vele buitenlandse banken tot haar klanten kan rekenen. Letteraanduiding op de eurobiljetten: G.
Joh. Enschedé en Zonen, dat de laatste jaren werkte onder de naam Joh. Enschede Security Printing en onlangs nog als Koninklijke Joh. Enschedé, verkeert al jaren in financiële problemen. In 1990 bleek al dat de productie van bankbiljetten verliesgevend werd. In 2014 werd het bedrijf overgenomen door een investeringsmaatschappij. In 2015 werd het numismatisch zeer belangrijke archief onder de naam Museum Enschedé overgedragen aan het Noord-Hollands Archief, eveneens te Haarlem.
Op 1 december 2016 werd bekend gemaakt dat het bedrijf stopt met het drukken van bankbiljetten want de concurrentie in deze markt is zeer sterk, onder andere door staatsbedrijven die in het buitenland biljetten tegen zeer lage prijzen aanbieden. De bestaande orders worden volgens contract nog wel afgeleverd.
Website: http://www.joh-enschede.nl
Zie ook Fleischman.
G.
Lit.:
Enschedé, Ch., De lettergieterij van Joh. Enschedé en Zonen;
gedenkschrift 1743-1893, Haarlem, 1893; Krimpen, J. van, Een korte geschiedenis van het bedrijf, Het huis Enschedé 1703-1953, Haarlem, 1953.