Rekeneenheid
Uit Wiki Munten en papiergeld
rekeneenheid, eenheid waarin geldbedragen worden genoteerd, tegenwoordig per land hoofdzakelijk de nationale munteenheid. In tijden van sterke inflatie werd als rekeneenheid vaak een niet meer in omloop zijnde (en daardoor niet meer onderhevig aan verandering van gewicht en gehalte), algemeen gerespecteerde muntsoort als rekeneenheid gebruikt, bijvoorbeeld in de Nederlanden het oude gouden schild aan het einde van de 14e eeuw.
In de koloniale gebieden van Azië is de Spaanse 8 realen of peso tot aan het einde van de 19e eeuw een veelgebruikte rekeneenheid geweest. De (Franse) frank (5,000 g, 0,900) van de Latijnse Muntunie functioneerde tot de Eerste Wereldoorlog ook buiten de aangesloten landen als een internationale rekeneenheid, onder meer door het gebruik van hiervan afgeleide munteenheden, bijvoorbeeld in Zuid-Amerika.
Tegenwoordig wordt voor internationale transacties tussen de centrale banken wereldwijd de SDR (bijzondere trekkingsrechten). Voor internationale handelstransacties en de notering van veel grondstoffenprijzen wordt sinds de Tweede Wereldoorlog nog steeds de Amerikaanse dollar gebruikt.