Handelingen

Philips van de Elzas

Uit Wiki Munten en papiergeld

Philips van de Elzas, graaf van Vlaanderen en Artois (1168-1191), verwierf door zijn huwelijk met Isabella van Vermandois in 1155 aanzienlijke gebieden in Frankrijk: de graafschappen Amiens, Valois en Vermandois. Tevens was hij graaf van Lens. Als graaf van Vlaanderen had hij bovendien rechten op Zeeland, waardoor hij een van de grootste territoriale vorsten van zijn tijd was.

Aan het einde van zijn leven brokkelde zijn macht af: in 1180 gaf hij, in de hoop de Franse politiek te kunnen beïnvloeden, Artois aan zijn nicht als bruidsschat mee toen zij trouwde met de Franse koning Philips II Augustus (1180-1223); deze laatste eiste na de dood van Isabella van Vermandois in 1182 haar graafschappen op, die in 1186 gewapenderhand aan de Franse kroon kwamen.

Philips van de Elzas heeft penningen en/of obolen aangemunt in Vlaanderen te Gent, Ieper,, Sint-Omaars (Saint-Omer); in het graafschap Amiens te Amiens (zijn naam samen met die van muntmeester Simon) en Péronne; in Artois te Arras (op eigen naam en alleen met de naam van muntmeester Simon); in het graafschap Lens te Lens; in Valois te Crépy (zijn naam samen met die van muntmeester Simon); in Vermandois te Saint-Quentin( Ned.: St.Kwintens) en waarschijnlijk in Zeeland te Middelburg.