Handelingen

Maleis

Uit Wiki Munten en papiergeld

Nederlands-Indië, Willem III (1849-1890), 21/2 cent, 1856, koper, met Javaanse en Maleise tekst op kz.

Maleis, taal van de Maleiers ter weerszijde van de Straat van Malakka, reeds vroeg een markttaal en de lingua franca van de handel in de gehele Maleis-Indonesische Archipel, waardoor het zich sterk met vreemde elementen vermengde.

Aanvankelijk werd het Maleis in het Arabisch schrift geschreven, het Maleis-Arabisch, doch tegenwoordig heeft, met uitzondering van West-Maleisië, het Latijnse schrift de overhand gekregen. Reeds voor de Tweede Wereldoorlog werd door de nationalistische beweging in Nederlandsch-Indië het Maleis als eenheidstaal gekozen en in 1950 werd Bahasa Indonesia, het Indonesisch, de officiële taal van Indonesië.

Vanaf 1747 zijn onder het Nederlandse bewind en het daarop volgende Britse bestuur op Java zilveren en gouden munten geslagen met opschriften in Maleis-Arabisch schrift. De taal is echter nog hoofdzakelijk Arabisch. De uitgebreide aanmuntingen tijdens de 19e eeuw in Maleisië en de Indonesische Archipel van kepengs en pitjes dragen merendeels opschriften in Maleis-Arabisch schrift doch nu hoofdzakelijk in de Maleise taal, ook wel aangeduid als "Jawi".

Vanaf 1854 tot 1945 zijn de pasmunten Voor Nederlandsch-Indië drietalig, vz Nederlands; kz Javaans en Maleis in daarbij behorend schrift.

L.