Handelingen

Makassar

Uit Wiki Munten en papiergeld

Makassar, Sultan Hassan-al-din (1653-1669), ¼ mas, z.j., goud.

Makassar, plaats en voormalig sultanaat op Celebes (thans Ujang Pandang op Sulawesi in Indonesië).

De Makassaren zijn voornamelijk zeevaarders en handelaren. Handelscontacten in de 15e eeuw, met het door moslims gedomineerde Malakka, brachten de islam naar Makassar. Na de verovering van Malakka door de Portugezen (1511) en de val van Majopahit (1520) versterkte de islam zich in de Archipel en ontstonden er verscheidene zelfstandige sultanaten. Omstreeks het einde van de 16e eeuw werd Makassar, of Gowa, een zelfstandig sultanaat. De eerste contacten van de VOC met Makassar dateren uit 1637. Opeenvolgende overeenkomsten tussen de VOC en de vorsten van Makassar leidden niet tot de gewenste vrede, zodat Makassar en onderhorigheden in 1669 door de VOC werden onderworpen.

Door de sultans (ook bekend onder de inlandse titel Karaeng) van Makassar werd in de 17e eeuw de gouden mas (2,4 g.) en de ¼ mas of koepang (0,6 g.) met Arabische opschriften geslagen. Spoedig na de onderwerping van Makassar werd door het VOC-bestuur het geld van de Compagnie in omloop gebracht en werden de "Macassaarse masen" ongangbaar verklaard, omdat "de gemene man met dat lompegeld dagelijks bedrogen werd".

Lit: Millies, H.C., Recherches sur les monnaies des indigènes de l'archipel Indien et de la péninsule Malaie, Den Haag 1871.