Klop C 7§
Uit Wiki Munten en papiergeld
klop C 7§, Curaçao
Datering: 1819-1825.
Omschrijving: Cijfer 3 in een gekartelde cirkel.
Bedoeld voor: driekantjes van in vijven gekapte pilaardollars kolomreaal.
Monetair effect: Aangeven van een waarde van 3 realen = 18 stuivers; reaal.
Lit.: Scholten blz. 164, 1371; Pridmore (I) blz. 252.
N.B.: In de munthandel worden driekantjes met deze klop algemeen aangegeven als officiële uitgaven van het bestuur van Curaçao. Pridmore zegt echter, dat volgens een verslag van 20 december 1825 het, nadat het bestuur van Curaçao was gestopt met het opkopen van dollars met het doel deze tot kleingeld te versnijden, aan een ieder vrij was dollars in drie of vijf stukken te kappen. Omdat de waarde van een onversneden dollar ongeveer 14 realen was tegen 15 realen als deze in vijf stukken was gekapt, werd het algemeen gebruikelijk dat ook particulieren dollars in vijf stukken gingen kappen en met een "3" gingen instempelen. Er zijn meerdere varianten van de "3" in een gekartelde cirkel aangetroffen. Het gewicht van deze stukken varieert van ca. 4 tot ca. 5 gram. Pridmore beschouwt ze als contemporaine vervalsingen van de officiële driekantjes (dus van klop C 7), en wordt in zijn stellingname gesterkt door het feit, dat hun gewicht gewoonlijk, zoals is te verwachten, beneden het officiële (ca. 5,4 gram) ligt.
Overigens blijkt uit de praktijk, dat ook de officiële driekantjes soms minder dan 5 gram wegen. Bovengenoemd verslag van 20 december 1825 bevestigt hun status als particuliere tekenmunt, waarvan het gebruik algemeen was aanvaard. Omdat particulieren ongelimiteerd hun gang konden gaan, komen de driekantjes met het cijfer 3 in een gekartelde cirkel aanzienlijk vaker voor dan de officiële.
Strikt genomen hoort deze instempeling niet in deze catalogus thuis, omdat het in stukken kappen en het stempelen tot één bewerking behoorden, n.l. het produceren van een munt door middel van overslag.
Aangezien in erg veel numismatische literatuur wordt gesproken van "klop" (Eng. countermark) en niet van "overslag" (Eng. restrike) zal men onderhavige instempeling eerder bij de kloppen dan elders zoeken.
Terug naar kloppen deel C