Penning, muntnaam
Uit Wiki Munten en papiergeld
penning, muntnaam,
1. tot in de 19e eeuw gangbare benaming voor een munt, nog voorkomend in de eerste Muntwet van het Koninkrijk der Nederlanden van 1816, nu alleen nog als zodanig voortlevend in het woord penningmeester;
2. benaming voor talrijke specifieke munten die alle teruggrijpen op de zilveren Karolingische denarius (Karolingische muntslag), die in het Nederlands penning werd genoemd (Engels: penny, Duits: Pfennig). Gedurende enkele eeuwen zijn alleen penningen (van uiteenlopend gewicht) en onderdelen geslagen, sinds de 13e eeuw ook veelvouden in zilver en goud.
De penning bleef zowel de rekeneenheid (1/240 pond, soms 1/144 mark) als de naam voor de kleinste munt in de reeks (bijvoorbeeld 1/8 groot in Holland). In de Nederlanden zijn penningen in zilver geslagen tot in de 16e eeuw en toen vervangen door koperen munten.
In de 17e eeuw werd in de Noordelijke Nederlanden de duit van 2 penning de kleinste geslagen munt, waardoor daar de penning alleen nog bleef bestaan als rekeneenheid tot aan de invoering van het decimale stelsel. In de Zuidelijke Nederlanden bleef de penning de rekeneenheid voor 1/12 groot, penningen werden nog geslagen tot 1611.