Handelingen

Muntregaal

Uit Wiki Munten en papiergeld

Versie door (gebruikersnaam verwijderd) op 15 jan 2017 om 23:11
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

muntregaal, behorend tot de regalia (Lat. regalis = koninklijk), sinds de 11e eeuw de aanduiding voor het geheel van de koninklijke rechten op financieel gebied, zoals muntrecht, tolrecht, marktrecht enzovoorts. Het muntregaal werd uitgelegd als een koninklijk monopolie op het gebied van de muntslag, een recht dat overigens door de koning (of de keizer) op anderen kon worden overgedragen.

Verwijzingen naar de koninklijke afkomst van het muntrecht zijn terug te vinden in de vroege muntslag van een aantal muntheren in de Nederlanden, waarbij de naam van de keizer nog op de munten voorkomt zoals bij de bisschoppen van Luik en de graven van Namen (10e eeuw tot in het midden van de 11e eeuw), de eerste Brunonen (eerste helft 11e eeuw) en de bisschoppen van Utrecht (Utrecht, bisdom 11e eeuw).

Ook op munten van de Nederlandse Rijkssteden [[Deventer, Groningen, stad Kampen, Nijmegen, Zutphen en Zwolle komen de namen van de Duitse keizers voor, vooral op de munten geslagen volgens de wetten van het Duitse rijk.