Ga naar: navigatie, zoeken

Lampsakos

Lampsakos, Griekse havenstad gelegen aan de Klein-Aziatische zijde van de Hellespont. De vroegste munten van deze stad bestaan uit electrum en dragen op de vz een afbeelding van de voorkant van Pegasus. Op zilveren munten uit de 5e eeuw v.Chr. staat een vrouwelijk dubbelhoofd op de vz en een portret van Athena op de kz.

Bijzonder indrukwekkend is de reeks gouden munten door deze stad aangemunt tussen 390 en 340 v.Chr. Deze gouden staters of lampsakeners werden als internationaal betaalmiddel gebruikt en behoren tot de mooiste Griekse munten. Op de keerzijde van deze volgens de Perzische muntstandaard geslagen staters zien we de voorkant van Pegasus; op de vz treffen we steeds (jaarlijks?) wisselende afbeeldingen aan, zoals Herakles die twee slangen doodt, Nike die een lam offert, het hoofd van Pan of van Zeus, Athene en het portret van de Perzische satraap Orontas.

Rond 330 v.Chr. wordt Lampsakos één van Alexanders koninklijke munthuizen; Alexander de Grote, Griekse muntslag.

v.H.

Lit.: Baldwin, A., The electrum coinage of Lampsakos, New York 1914; idem, Lampsakos: the gold staters, silver and bronze coinages, AJN, 53, 1924, blz. 1 e.v.