Ga naar: navigatie, zoeken

Uden

Uden vluchtoord 100 punten 2 gld.jpg

Uden, gemeente in Noord-Brabant waar in het begin van de Eerste Wereldoorlog, onder de naam Vluchtoord Uden, een kamp voor Belgische vluchtelingen werd geopend. Het telde op zijn hoogtepunt tussen de 7000 en 8000 bewoners. Als "burgemeester" fungeerde Jos. Systermans.

Aan de bewoners die werkzaam waren in een van de werkplaatsen van het kamp, werden uitbetalingen gedaan in de vorm van bedrukte kartons, voorzien van de tekst "Vluchtoord Uden" of "V.O. Uden". Deze kartons waren gesteld in de munteenheid van het kamp, het "punt", en gestempeld met de handtekening van Systermans. Ook zijn kartons bekend met een waarde uitgedrukt in een dienst, zoals "Scheren" en "Haarknippen". Aan het "punt" werd een waarde van 2 cent toegekend.

Het kampgeld kent twee emissies. De eerste emissie van twaalf waarden heeft te lijden gehad van namaak waarop een tweede, eveneens niet gedateerde, emissie van vier waarden verscheen.

In het begin van de Tweede Wereldoorlog is noodgeld uitgegeven in coupures van 10, 15 en 20 gulden waarvan verder geen exemplaren bekend zijn.

Zie voor de overige plaatsen in de Nederlanden waar papiergeld is uitgegeven de lijst papiergeldplaatsen.


Ed v. G.


Lit.:

Verkooyen, J.M., Het kampgeld Uden, Muntkoerier (1991) nr. 4, 29-33.