Handelingen

Stephanus

Uit Wiki Munten en papiergeld

Versie door (gebruikersnaam verwijderd) op 15 jan 2017 om 23:18
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Stephanus,

1. heilige, eerste martelaar of protomartyr (Gr.: eerste getuige), door de Apostelen als diaken aangesteld en omwille van zijn geloof in Christus gestenigd. Zijn attributen zijn een albe, een palmtak en drie stenen, soms op een boek liggend. Hij is schutspatroon van onder meer Nijmegen en Metz (Frankrijk). Stephanus is regelmatig afgebeeld op door de stad Nijmegen geslagen gouden en zilveren munten, zoals op de gulden, hele en halve postulaatgulden, dubbele dukaat en de zilveren stephanusdaalders, waarop meestal het omschrift D(omine) NE STATVAS ILLIS H(oc) PECCAT(um): Heer, reken hun deze zonde niet toe; de Latijnse vertaling van de laatste woorden van Stephanus (Hand. 7:60).

Bovendien is hij afgebeeld op in Batenburg geslagen navolgingen van de Nijmeegse dubbele dukaat en postulaatgulden, alsmede op de te Stevensweert op naam van Herman Frederik van den Bergh (1626-1632) geslagen goudguldens en zilveren 5 grotenstukken, welke beide muntsoorten imitaties van voorbeelden uit Metz zijn.

2. Stephanus I (de Heilige), koning van Hongarije (997-1038). In 1083 heilig verklaard, sindsdien Stephanus de Heilige genoemd, is afgebeeld op Hongaarse munten.

J.S.

3. Stephanus, bisschop van Doornik (1192-1203), heeft aangemunt te Doornik.  • Stephanus bracteaat.jpg
  • Stephanus daalder nijmegen.jpg
  • Stephanus op dubbele dukaat en daalder nijmegen.jpg