Handelingen

Saluut

Uit Wiki Munten en papiergeld

Saluut 1422 1461.jpg

saluut, Fr. salut, It. saluto (= groet), benaming voor een Frans goudstuk dat in 1421 werd ingevoerd door Karel VI, met een gewicht van 3,885 g goud. Op de vz ter weerszijden van een gekroond lelieschild een verbeelding van de aankondiging aan Maria door aartsengel Gabriel die een banderol vasthoudt waarop het woord AVE (wees gegroet). Op de kz een Latijns kruis tussen twee Franse lelies, het geheel binnen een veelpas en de spreuk XPC (Christus) VINCIT, XPC REGNAT, XPC IMPERAT.

Nog in 1421 volgde Hendrik V van Engeland als "koning en erfgenaam van Frankrijk" in talrijke Noord-Franse muntplaatsen de saluut na met gelijk gewicht en type, het wapen evenwel gevierendeeld met Frankrijk (drie lelies) en Engeland (drie leoparden). Hendrik VI zette deze aanmunting in het bezette gedeelte van Frankrijk sinds 1423 voort, nu met twee wapens op de vz (Frankrijk en Frankrijk-Engeland). Deze saluut had evenwel een goudinhoud van 3,495 g, evenals de Doornikse saluut van Karel VII (1433). Alleen de saluut van Hendrik VI is in enorme aantallen geslagen en heeft ook in de Nederlanden veelvuldig gecirculeerd.

Het thema van de annunciatie (aankondiging, Maria boodschap), ontleend aan Lucas 1:26-38, werd reeds voor munten gebruikt op de saluto d'oro die Karel I van Anjou ca. 1277 als koning van Napels sloeg.

G.