Handelingen

Regensburger

Uit Wiki Munten en papiergeld

regensburger, of ratisponensis, benaming voor de gemeenschappelijk door de Beierse hertog Otto III (1290-1312) en de Regensburgse bisschop Hendrik II (1277-1296) sinds 1290 te Regensburg (Lat. Ratispona of Ratisbona) geslagen zilveren penning met een gewicht van 0,825 g. Er zijn twee typen: op het ene staat op de vz het aanziende borstbeeld van de hertog tussen de initialen H en O (wel uitgelegd als Hendrik en Otto) binnen een met sterren versierde rand, op het andere het aanziende borstbeeld van de bisschop en het omschrift RATISPONA. Beide typen hebben een gemeenschappelijke kz met twee spitsbogen, waarbinnen de aanziende borstbeelden van de muntheren staan.

De regensburger werd in korte tijd zeer geliefd, is met vrijwel dezelfde beeldenaars een eeuw lang geslagen en door tal van Duitse muntheren geïmiteerd. Sinds het midden van de 14e eeuw liep het zilvergehalte sterk terug en tegen het einde van die eeuw is de regensburger door andere muntsoorten verdrongen.

W.

Lit.:

Emmerig, H., Der Regensburger Pfennig. Die Münzpragung in Regensburg vom 12. Jahrhundert bis 1409. Berliner Numismatische Forschungen, Neue Folge, Bd. 3, Berlijn 1993.