Handelingen

Postzegelgeld

Uit Wiki Munten en papiergeld

postzegelgeld, vorm van noodgeld gemaakt met postzegels of afbeeldingen daarvan. Het verzamelen van dit specifieke geld is onderdeel van de numisfilatelie.

In Amerika is tijdens de Burgeroorlog (1861- 1865) gebruik gemaakt van biljetten van 5, 10, 25 en 50 cents die zijn voorzien van afbeeldingen van postzegels. Deze "Postage currency notes" circuleerden als kleingeld en konden alleen worden ingewisseld tegen postzegels.

In Rusland is gedurende de Eerste Wereldoorlog gebruik gemaakt van op karton gedrukte postzegels. Op de niet van gom voorziene achterzijden staan teksten die duidelijk maken dat het om noodgeld gaat.

In zowel Frankrijk als Duitsland is in de periode 1920-22 veelvuldig gebruik gemaakt van in capsules of wikkels verpakte postzegels als vorm van kleingeld. Veelal zijn de omhulsels voorzien van reclameteksten waardoor aan de noodzaak tot uitgifte soms mag worden getwijfeld.

Papiergeld, waarvan het gebruik door middel van opgeplakte postzegels een wijziging ondergaat, bijvoorbeeld bij een herwaardering van het geld of een staatkundige verandering, wordt door sommigen ook tot het postzegelgeld gerekend.

Ed v.G.

Lit.:

Pick, A., Briefmarkengeld, Braunschweig 1970.

  • Postzegelgeld keulen 10 pfennig 1920.jpg
  • Postzegelgeld spanje 25 cent zj.jpg