Handelingen

Opbergen van een verzameling

Uit Wiki Munten en papiergeld

opbergen van een verzameling, het veilig opbergen van een verzameling is niet eenvoudig. Natuurlijk hoeft iemand met een kleine verzameling van moderne munten geen kostbare voorzieningen te treffen, maar bij een grote verzameling met veel zeldzame stukken loont het de moeite om ook op de veiligheid te letten.

Eigenlijk staan de eisen van veiligheid prettig verzamelen in de weg. Men verzamelt pas werkelijk veilig als niemand weet dat er verzameld wordt en als de verzameling onbereikbaar opgeborgen is.

Het eerste betekent dat een verzamelaar nooit op een veiling of op een beurs zelf zou kunnen kopen en dat men geen lid mag zijn van een numismatische vereniging en geen numismatische post mag ontvangen. En men zou zeker nooit zijn verzameling aan iemand mogen laten zien. Het tweede betekent dat de verzameling altijd in een bankkluis moet liggen.

Beide maatregelen leiden tot absurde situaties en dat betekent dat iedere verzamelaar in de praktijk een aantal risico's loopt. Het onderstaande is bedoeld om die risico's op een redelijke manier in te perken.

Op een veilige niet zichtbare plaats in een goed afsluitbare kast (brandwerend) of in een kluisje thuis op een onopvallende plaats (vloerkluis). Als u een zeer grote verzameling in huis hebt kan het verstandig zijn om aan uitgebreide inbraakpreventie te doen, waaronder het aanleggen van een alarminstallatie (beveiliging van ramen en deuren is altijd zinvol, maar met veel waardevolle voorwerpen in huis noodzaak). Berg de verzameling tijdens de vakanties op in een bankkluis.