Handelingen

Natiepenning

Uit Wiki Munten en papiergeld

natiepenning, een in de haven en vemen van Antwerpen gebruikte penning voor geleverde arbeid door veemarbeiders of natiën. De Antwerpse natiën (vergelijkbaar met corporaties, gilden of ambachten) behandelden de goederen vanaf het ogenblik dat ze op de kade belandden en het was hun taak deze te meten, te wegen, te reinigen, te sorteren en ze in de magazijnen op te slaan, of ze aan de geadresseerde firma's te bezorgen.

Bij het beëindigen van de werkzaamheden werden de penningen ingeruild tegen het vermelde of overeengekomen bedrag (veelal in het café van de natiebaas, met de daaraan verbonden gevolgen).

Hoewel de penning van de Cordewaghencruyere uit 1546 als de vroegste natiepenning wordt beschouwd, is het merendeel van de natiepenningen uitgegeven over een periode van 40 jaar (1870 tot ca. 1909). De penningen zijn ongedateerd en vermelden, naast de naam van de natie, veelal de geleverde arbeid (bijv. HALVEN DAG, HEELEN DAG, ½ DAG, 1 DAG, GOED VOOR EEN UUR OVERWERK) en soms ook het bijbehorende loon of een nummer. De penningen zijn merendeels vervaardigd uit messing, doch er bestaan ook exemplaren van nikkel, koper, aluminium, zink en wit metaal. Van de Noord, de Werf en de Vlas Natie zijn kartonnen exemplaren bekend.

L.

Lit.:

Antwerpse natiepenningen, Numismatica Antverpia, (1987) nr. 1,2 en 3 (blz.I-XXIV).