Ga naar: navigatie, zoeken

Fivelgo

Fivelgo.jpg

Fivelgo of Fivelingo, eertijds een gouw in het markgraafschap Friesland, later één der kwartieren van de Groninger Ommelanden en thans nog een waterschap gelegen rond het riviertje de Fivel (Damsterdiep) in de provincie Groningen. Rond 1045 kwam Fivelgo in het bezit van de Brunonen. Van Egbert I (1057-1068) zijn denarii bekend met het opschrift MIDD . . . en EMNICHEM die wellicht in Fivelgo gemunt zijn te Middelstum en Westeremden.

Zijn zoon Egbert II (1068-1090) opende er mogelijk een munthuis te Garrelsweer. Wegens diens hoogverraad droeg de keizer Fivelgo in 1086 op aan de bisschop van Utrecht. Toen diens macht afnam, zijn in Fivelgo, mogelijk op gezag van hoofdlingen of van de stad Appingedam, in de 14e eeuw munten aangemaakt met het opschrift FIVELGOIE.

In de 16e eeuw hebben de Staten van de Groninger Ommelanden gemunt in de hoofdplaats van Fivelgo: Appingedam. Het wapen van Fivelgo, bestaande uit een enkelkoppige adelaar, vindt men terug op munten van de Groninger Ommelanden van 1579-1584.

G.