Handelingen

Daboe

Uit Wiki Munten en papiergeld

daboe, Nederlandse aanduiding voor een koperen munt uit Zuidoost- India met een gewicht van ca. 13,5 gram. De naam is afgeleid van het Teloegoe "dabboe". De Engelsen gebruikten hiervoor de term "dub" en de Fransen "dabou".

Omdat er groot gebrek was aan deze muntsoort, verleende de plaatselijke nawab in 1752 de Nederlanders het recht om in hun VOC-vestiging te Jaggernaikpoeram op de oostkust van India een munthuis op te richten waar daboesen geslagen mochten worden. Ook in enkele Engelse en Franse nederzettingen werden daboesen geslagen. Uit Engelse bronnen uit 1791 blijkt dat de Nederlanders jaarlijks voor tienduizend pagodas daboesen vervaardigden in hun munthuizen te Bimlipatam en Jaggernaikpoeram en dat deze munten wel dezelfde beeldenaar hadden als de Engelse daboesen, maar lichter waren. De Nederlandse daboesen zijn echter tot op heden niet teruggevonden of als zodanig herkend.

L.

Lit.: Stapel, W. F., Corpus Diplomaticum Neerlando-Indicum, deel V, 1726-1752, 's-Gravenhage 1938; Groot, P., Selections from the Dutch records of the Madras Government, Dutch Records No. 15, Madras 1911; Pridmore, F., The coins of the British, Commonwealth of Nations, Part 4, India, Vol. I; East India Company, Presidency Series c. 1642-1835, London 1975.


  • Daboe masulipatam daboe 1754 55.jpg
  • Daboe masulipatam dub 1798 98.jpg