Handelingen

Andorra

Uit Wiki Munten en papiergeld

Andorra, 10 diners 1984, zilver.

Andorra, klein, zelfstandig prinsdom in de oostelijke Pyreneeën, gelegen tussen Frankrijk en Spanje met twee coprinsen, de president van Frankrijk en de bisschop van La Seu d‚‘Urgell, als (symbolisch) staatshoofd. Zowel de Franse franc als de Spaanse peseta waren wettig betaalmiddel. Er zijn in 1873 op zeer beperkte schaal eigen munten geslagen van 5 en 10 centimos en tijdens de Spaanse burgeroorlog zijn er in 1936 noodbiljetten uitgegeven door de Consell General.

In 1960 koos men ten behoeve van verzamelaarsemissies (verzamelaarsmunten voor een eigen rekeneenheid: de diner. De sindsdien verschenen emissies zijn zowel in pesetas als in diners gesteld en de taal is het Catalaans of het Latijn.

Sinds 2002 gebruikt men de euro, hoewel het land geen volledig lid is van de Europese Unie. Sinds 1 juli 2013 is de euro officieel ingevoerd en mag het land zelf euro‚‘s slaan, hetgeen in 2014 ook inderdaad is gebeurd. Het geeft geen eigen bankbiljetten uit en het land heeft ook geen recht om eurobiljetten in omloop te brengen.