Ga naar: navigatie, zoeken

Aegina

Aegina, was een belangrijke handelsstad op het gelijknamige eiland, ten zuidwesten van Athene, Aeginetische muntvoet. Het was een van de eerste plaatsen in Griekenland waar het gebruik van gemunt geld doordrong vanuit Klein-Azië. De eerste munten werden waarschijnlijk vlak na 600 v. Chr. geslagen. Volgens literaire bronnen zou de legendarische koning Pheidon van Argos hierbij een rol hebben gespeeld.

Hoewel Aegina niet zelf over zilvermijnen beschikte, heeft het direct op ruime schaal staters geslagen.

De handel met het gehele oostelijke Middellandse Zeegebied bracht voldoende op om zilver uit naburige mijnen aan te kopen. De vroegste munten van Aegina kenmerken zich door de afbeelding van een zeeschildpad op de voorzijde en een quadratum incusum op de keerzijde.

In 457 v. Chr. werd Aegina door Athene veroverd en werd de productie van de Aeginetische munten gestaakt omdat ze concurreerden met de Atheense munten. Na 404 v. Chr. werd Aegina weer onafhankelijk en werd de muntslag op bescheiden schaal hervat. De zeeschildpad werd nu vervangen door de landschildpad.

Het uiterlijk van de munten van Aegina getuigt van een opvallend conservatisme: in de vierde eeuw v. Chr. handhaafde men op de keerzijde nog steeds een goed afgewerkt incusum; Griekse muntslag.  • Aegina, drachme (ca. 480 - 456 v. Chr.), met afbeelding van een zeeschildpad, zilver.
  • Grieken, Aegina, stater, 404-4e eeuw, zilver, met quadratum incusum.