Handelingen

Verbondsmunten

Uit Wiki Munten en papiergeld

Versie door MyWikiAdminEnc (overleg | bijdragen) op 15 jan 2017 om 23:21 (1 versie geïmporteerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

verbondsmunten, in de Griekse oudheid door een bond van onafhankelijke steden uitgegeven munten, meestal volgens eenzelfde gewichtssysteem (muntvoet) en met eenzelfde munttype, maar doorgaans in meerdere muntplaatsen geslagen. Globaal genomen kunnen drie soorten bondgenootschappen onderscheiden worden: de politieke, de commerciële en de militaire.

Bij de politieke bondgenootschappen denken we aan de Boeotische steden en de steden van Chalcidice, die zich in de 5e en de 4e eeuw verenigden, alsook aan de leden van de Achaeïsche bond (ca. 280 v.Chr.).

Een commercieel bondgenootschap, dat dus om economische en praktische doeleinden werd opgericht, is de monetaire conventie tussen Mytilene en Phocaea (ca. 400 v.Chr.) die electrum munten sloeg.

Bij militaire bondgenootschappen geven verschillende onafhankelijke staten één munt uit voor militaire acties tegen een gemeenschappelijke vijand. Zo sloeg de (vermoedelijk) anti-Spartaanse liga van Ephese, Iasos, Knidos, Samos, Rhodos en Byzantium, zilveren staters tussen 394 en 387 v.Chr. Al deze munten droegen op de kz de afbeelding van de kleine Herakles die de door Hera gezonden slangen wurgt en de afkorting SYN (in Griekse letters = synmachikon, munt van de alliantie); Homonoia, Griekse muntslag.

v.H.