Treveri
Uit Wiki Munten en papiergeld
Treveri, of Treviri, (Ned.: Treviren) Keltisch volk, wonend langs de Moezel en Saar, met als hoofdstad Trier, waarvan al staters en kwartstaters bekend zijn van vóór de Gallische Oorlog. Deze zijn in geheel "Gallia Belgica" teruggevonden; Keltische muntslag.
Aanvankelijk waren de Treveri bondgenoten van Caesar, maar al spoedig sloten zij zich aan bij de Belgische volkeren, waaronder de Nerviërs, die in de winter van 58/57 v.Chr. besloten om gemeenschappelijk munten te gaan slaan. De staters van de Treveri uit deze tijd, met een oog in een driehoekig motief op de vz en een paard op de kz, lijken sterk op die van de verbonden Belgische groep. Sommige van deze gouden staters en de zilveren en bronzen munten dragen namen: ARDA (op alle drie de metaalsoorten); LVCOTIOS, POTTINA en VOCARANT alleen op de gouden staters.
De schriftloze staters van de Treveri sluiten aan bij die van de Eburonen en worden daarom rond 54/53 v.Chr. gedateerd. De laatste, lichtere munten van de Treveri worden uitsluitend binnen het eigen grondgebied gevonden. De omvang van de productie door de Treveri moet in vergelijking met die van de Eburonen en Nerviërs, zeer omvangrijk zijn geweest.
Lit.:
Scheers, S., Traitée de numismatique celtique II, La Gaule Belgique, Parijs 1977;
idem, Schets van de autonome muntslag in Gallië, Leuven 1986.