Handelingen

Mesgeld

Uit Wiki Munten en papiergeld

Versie door MyWikiAdminEnc (overleg | bijdragen) op 15 jan 2017 om 23:10 (1 versie geïmporteerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
China, mesgeld, 8e eeuw v. Chr., messing, 18,7 x 3,1 cm.

mesgeld, geld in de symbolische vorm van een mes. In het Bronzen tijdperk van China, dat nog geen muntgeld kende, hadden bronzen gebruiksvoorwerpen, waaronder messen, een functie in de ruilhandel.

Omdat niet iedereen messen kon maken en deze toch veel gevraagd waren, werd omstreeks 770 v. Chr. tijdens de Chou-dynastie (1122-255 v. Chr.) overgegaan op het maken van geld in de vorm van een mes, aanvankelijk nog op ware grootte en gewicht (ca. 12-18 cm, ca. 50 g), later kleiner en lichter (15 g). Het uiteinde van het "heft" bestond uit een ring om het mesgeld aan een snoer te kunnen rijgen en het gemakkelijk te kunnen vervoeren, op het "lemmet" waren schrifttekens aangebracht die de rechtsgeldigheid als gangbaar geld aangaven.

Door de introductie van ronde munten in 221 v. Chr. raakte het mesgeld buiten omloop, maar in afgelegen gebieden bleef het nog geruime tijd in circulatie. Tijdens de Han-dynastie werd onder Wang Mang de Veroveraar (7-23) opnieuw mesgeld uitgegeven (ca. 25 g) waarbij het heft de vorm had van een cashmunt.

Het leek dan ook meer op een sleutel dan op een mes.

W.

Lit.: Mitchiner, M., The ancient and classical world, 600 B.C. - A.D.650, Londen 1978; Quiggin, A. Hingston, A Survey of Primitive Money, Londen 1978, herdruk van de oorspronkelijke uitgave van 1949.