Handelingen

Mas

Uit Wiki Munten en papiergeld

Versie door (gebruikersnaam verwijderd) op 15 jan 2017 om 23:10
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

mas, Maleise benaming voor goud.

Oorspronkelijk afgeleid van het Sanskriet "masha" hetgeen zoveel betekent als "een boon" in de betekenis van "een bepaald gewicht aan goud".

De traditionele gouden mas komt nagenoeg overeen met de 24 krishnala van de Djenggala en/of Majapahit dynastie en weegt ca. 2,5 gram.

Deze denominatie is o.a. bekend van de Sultans van Makassar (Celebes), op naam van al-Hadi en Alaal- din (1593-1638). Van de sultans van Samoedra-Pasè en Atjeh op Noord-Sumatra is, naast enkele muntjes van 1/8 mas, hoofdzakelijk de denominatie van ¼ mas bekend.

Doordat de muntjes van goud zijn, worden ze in het Maleis ook als mas aangeduid en in de desbetreffende literatuur meestal als zodanig omschreven.

Op N.-Sumatra zijn vanaf ca. 1300, door de Sultans van Samoedra-Pasè gouden ¼ mas vervaardigd tot omstreeks 1500, toen het rijk volledig door de Sultans van Atjeh werd overheerst. Onder de Sultans van Atjeh werd de aanmunting van gouden munten gecontinueerd tot ca. 1750.

Gouden munten, in gewicht en afmeting overeenkomend met de ¼ mas, doch meestal aangeduid als coupang, kupang of koepang, zijn door verschillende sultanaten op het schiereiland Malakka en elders in de Indonesische archipel vervaardigd.

Lit.: Hulshoff Pol, J., De gouden munten (mas) van Noord-Sumatra, JMP (1929) 1-32; Scholten, C., De gouden munten (mas) van Noord-Sumatra (Addenda), JMP (1949) 176-179.

L.



  • Mas makassar kwart mas.jpg
  • Sumatra, Atjeh, Zagiyat al din, Inajat Sjah (1678-1688), ¼ mas, goud.
  • Mas sumatra kwart mas 1297 1326.jpg