Dupondius
Uit Wiki Munten en papiergeld
dupondius, koperen Romeinse munt ter waarde van twee assen (Romeinse muntwezen). Deze denominatie kwam reeds voor in de 3e eeuw v. Chr. toen de republikeinse koperen munten nog gegoten werden. Dergelijke dupondii zijn uiterst schaars; ze zullen waarschijnlijk slechts in kleine hoeveelheden gemaakt zijn.
Keizer Augustus (27 v. Chr. - 14 na Chr.) voerde in ca. 19 v. Chr. een nieuwe muntenreeks in, waarin de dupondius voorkomt als geelkoperen munt met een waarde van twee assen. De niet veel kleinere en lichtere as was van roodkoper en het metaalverschil was tezamen met het gewichtsverschil bepalend voor de verschillende waarde. Zolang de munt nieuw was kon men een dupondius aan het kleurverschil snel herkennen. Naarmate de munten langer in omloop waren, werd het verschil steeds moeilijker te zien.
Vanaf Vespasianus (69-79) voerde men daarom de gewoonte in op de dupondius, de munt met dubbele waarde, de keizer af te beelden met een stralenkroon om het hoofd; kroon, stralenkrans. Op de enkele waarde, de as, droeg de keizer een lauwerkrans. In de tweede helft van de 3e eeuw werd de dupondius als gevolg van de steeds verdergaande muntontwaarding niet meer geslagen. Wel werd nog af ten toe een dubbele dupondius geslagen.
H.