Handelingen

Valse munten

Uit Wiki Munten en papiergeld

valse munten, zijn op verschillende manieren in te delen. Voor wat de vervaardiging betreft kunnen we onderscheid maken tussen imitatie, vervalsing en namaak. Bekende muntsoorten met een goede reputatie werden regelmatig door andere muntheren overgenomen. De imitaties hadden meestal een lagere intrinsieke waarde dan het origineel en daaruit was winst te behalen. Een voorbeeld hiervan zijn de Nederlandse rozenobels die imitaties waren van de goede Engelse rozenobels. Heel bekende imitaties zijn de Gorcumse rozenobels. Bij vervalsing gaat men uit van een bestaande munt; bij namaak wordt een nieuw stuk gemaakt.

Er is ook onderscheid te maken tussen valse munten uit de tijd die voor de circulatie bedoeld waren (circulatievervalsing) en moderne valse munten die bedoeld zijn om de verzamelaar te benadelen (verzamelaarsvervalsing).

Imitaties en vervalsingen uit de tijd zijn numismatisch zeer interessant. Deze munten hebben een kleinere intrinsieke waarde dan de goede exemplaren waarvoor ze door moesten gaan. Tot de lichte vormen van vervalsing behoort ook het snoeien van goede stukken (= metaal aan de rand afvijlen). Namaak kwam ook regelmatig voor, bijvoorbeeld het verzilveren of vergulden van koperen nabootsingen. Een andere mogelijkheid deed zich voor als een gouden en een zilveren muntsoort veel op elkaar lijken. Men kon dan de zilveren munt vergulden. De basis van deze valsemunterij bleef natuurlijk altijd een hogere waarde te suggereren dan in werkelijkheid geleverd werd.

Bij moderne valse munten ligt het probleem geheel anders, omdat de materiaalkosten vergeleken met de verzamelaarsprijs bijna te verwaarlozen zijn. Een modern namaaksel van een waardevolle gouden munt bestaat meestal uit goud van hetzelfde gehalte. Het valse karakter van de moderne nabootsing zit uitsluitend in het feit, dat een modern namaaksel verkocht wordt als een authentiek historisch voorwerp.

De bestrijding van moderne verzamelaarsvervalsingen is zo goed als onmogelijk, omdat het in de meeste landen niet strafbaar is om antiek na te bootsen. Dit is ook niet wenselijk (denk aan alle imitatie-stijlmeubelen). Wel is strafbaar dat men een nabootsing als echt verkoopt.

Bij toeristenimitaties en replica's staat bedrog niet voorop. Vaak gaat het om afgietsels van beroemde museumstukken. Sommige replica's zijn echter zo goed, dat ze een prachtige basis vormen voor een valse munt.