Ga naar: navigatie, zoeken

Pobjoy Mint

Pobjoy Mint Ltd, particulier muntbedrijf in Sutton in het Engelse graafschap Surrey, dat in 1894 als juweliers- en productiebedrijf van orde- en eretekenen werd gesticht. In het huidige munthuis aan Oldfields Road, dat in 1960 werd gebouwd, werd in 1965 de eerste penning op de 90e geboortedag van Sir Winston Churchill geslagen. In 1971 verkreeg het van het eiland Man de eerste muntopdracht tot het slaan van al zijn circulatie- en herdenkingsmunten.

Sindsdien is het bedrijf met een huidige productiecapaciteit van 8 miljoen munten per week uitgegroeid tot een belangrijke producent van circulatie-, gelegenheids-, beleggers- en verzamelaarsmunten en van penningen, waarvan de laatste vier soorten voor het overgrote deel in zilver, goud en platina worden geslagen.

De Pobjoy Mint ontving in 1990 "the Queens Award for Export Achievement" en won vele malen de COTY-award (Coin of the Year) - o.a. voor de best uitgevoerde of de meest verkochte verzamelaarsmunt, de mooiste crown, enzovoort - een onderscheiding van de numismatische hobby-industrie, die te vergelijken is met Oscars in de filmindustrie, Grammy-awards in de muziekwereld, enzovoort.

W.