Ga naar: navigatie, zoeken

Jersey

Jersey.jpg

Jersey, een van de Kanaaleilanden voor de Franse kust, dat oorspronkelijk tot het hertogdom Normandië behoorde, maar sinds de Middeleeuwen een zelfbesturend gebied onder de Britse kroon vormt (Bailiwick of Jersey).

Lange tijd werd op het eiland hoofdzakelijk Frans geld gebruikt, maar in de eerste helft van de 19e eeuw werd dit geleidelijk door Brits geld verdrongen, al werden bedragen nog lange tijd in het Franse rekenstelsel van vóór de Revolutie, livre, sou en denier tournois uitgedrukt. In 1834 werd Brits geld wettig betaalmiddel, waarbij 1 pond sterling gelijkgesteld werd aan 26 livres tournois en dus 1 shilling aan 26 sous. Met het oog op het bestaande rekenstelsel werden echter, in plaats van Britse, speciale koperen munten voor Jersey ingevoerd met de waardeaanduiding 1/13, 1/26 en 1/52 shilling, dus 2, 1 en ½ sol in plaatselijk geld.

De munten werden uitgegeven op naam van de Staten van Jersey en zijn in Londen geslagen. Pas in 1877 werd het geldstelsel geheel aan het Britse aangepast; het eigen kleingeld bleef gehandhaafd, nu echter met waardeaanduiding 1/12, 1/24 en 1/48 shilling, in gewicht en waarde gelijk aan de Britse penny, halfpenny en farthing. In 1966 werd er nog een ¼ shilling, gelijk aan de threepence, aan toegevoegd. In 1971 voerde Jersey, tegelijk met Groot-Brittannië, het decimale stelsel in (1 pond = 100 new pence, sinds 1980 pence) met dezelfde reeks van 50 tot ½ penny als aan de andere zijde van het Kanaal. Verder zijn er een aantal zilveren en gouden herdenkingsmunten uitgegeven.

Onder invloed van de Napoleontische oorlogen werden in 1812 en 1813 particuliere en semi-officiële tokens in koper en zilver uitgegeven. Het eerste papiergeld verscheen rond 1800 en werd gedurende de 19e eeuw door een aantal verschillende banken uitgegeven naast de normale Engelse uitgaven.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd door de Duitse bezetter een reeks biljetten van 6 pence tot 1 pond uitgegeven. Sinds 1963 wordt het papiergeld uitgegeven door de States of Jersey.

Lit.:

McCammon, A. L. T., Currencies of the Anglo-Norman Isles, Londen 1984.