Handelingen

Houtum & Palm

Uit Wiki Munten en papiergeld

Houtum & Palm, Van, papierfabriek te Ugchelen en Apeldoorn, opgericht in 1644 door Marten Orges.

Na een brand in de papiermolen werd het bedrijf in 1842 voortgezet door Jan van Houtum en door huwelijk en gemeenschappelijke belangen ontstond in 1921 door fusie Van Houtum & Palm. Het papier van deze fabriek werd gekenmerkt door een sterke en goede kwaliteit als gevolg van de grondstoffen en het heldere water dat men bij de vervaardiging gebruikte.

Bovendien was men als enige in Nederland in staat een zgn. "gelocaliseerd" watermerk in het papier te maken, d.w.z. een watermerk dat in de vellen papier steeds op dezelfde plaatsen is aangebracht.

Rond 1880 toen het papier uit de Zaanstreek niet meer geschikt bleek voor de bankbiljettenproductie, werd papierfabriek J. van Houtum & Zn de leverancier van het papier voor de Nederlandse bankbiljetten.

In 1978 werd het familiebedrijf overgenomen door de Nederlandsche Bank om het voortbestaan veilig te stellen en de levering van bankbiljettenpapier te garanderen.

In 1986 werd de fabriek te Apeldoorn, waar gewone papiersoorten worden gemaakt, weer afgestoten en het bedrijf te Ugchelen werd voortgezet als VHP Veiligheidspapierfabriek Ugchelen BV. Dit bedrijf, gespecialiseerd in de vervaardiging van watermerkpapier voor bankbiljetten en cheques voor binnen- en buitenland, is inmiddels overgenomen door De Gelderse Papiergroep.

G.