Handelingen

Korinthische muntvoet

Uit Wiki Munten en papiergeld

The printable version is no longer supported and may have rendering errors. Please update your browser bookmarks and please use the default browser print function instead.
Korinthische muntvoet incusum pegasus.jpg

Korinthische muntvoet, geldstandaard van de in de Peloponnesus gelegen Griekse stad Korinthe en haar kolonies. De zilveren stater woog 8,6 g, werd onderverdeeld in 3 drachmen van 2,9 g, en was gelijk aan een Attische didrachme.

Op de Korintische stater wordt op de voorzijde steeds het gevleugelde paard Pegasus afgebeeld. Deze zeer populaire zilveren munten kregen van de Grieken de bijnaam "póloi" of paardjes; numismaten spreken van pegasi of pegasus-staters. Ze werden vervaardigd van de 6e eeuw tot in het midden van de 3e eeuw v.C.

Buiten de munten geslagen te Korinthe zelf - steeds gekenmerkt door de letter koppa op de vz - werden er ook gelijksoortige staters en onderverdelingen aangemunt in 25 andere steden in West-Griekenland, Zuid-Italië en Sicilië. Zowel de Korinthische munten als die van haar kolonies circuleerden in dit deel van de Griekse wereld. Pegasi worden vooral in groten getale in beneden Italië en op Sicilië teruggevonden; Griekse muntslag.

v.H.