Vernietigen van papiergeld
Uit Wiki Munten en papiergeld
vernietigen van papiergeld, handeling van daartoe aangewezen personen of instellingen die moet voorkomen dat geldig papiergeld, bij een intrekking of omwisseling daarvan, opnieuw onder het publiek kan komen. De reden waarom een vernietiging nodig is, is vaak bepalend voor wat er vernietigd moet worden en hoe. Het vernietigen moet namelijk steeds zodanig gebeuren dat ook uit eventuele resten geen hele biljetten, noch voor vergoeding in aanmerking komende delen kunnen worden samengesteld.
Het vernietigen wordt meestal op twee geheel verschillende manieren gedaan. Bij de eerste manier wordt alleen de waarde van het papiergeld aangetast, het wordt waardeloos. Dat waardeloos maken kan al op een eenvoudige wijze. Dan wordt bijvoorbeeld op een biljet door middel van een handgeschreven of gestempelde tekst of perforatie de mededeling gezet dat het "vernietigd", "ingetrokken" of "buiten omloop gesteld" is. In Nederland is in artikel 13, lid 3 van de Bankwet, aangegeven hoe aan het publiek het waardeloos verklaren kenbaar moet worden gemaakt. België kent zo'n wettelijke bepaling niet.
De tweede manier van vernietigen is een meer fysieke. Naast een totale vernietiging, meestal door middel van vuur, wordt de laatste jaren in toenemende mate gekozen voor vernietiging van het papiergeld door middel van vermaling. Het voordeel hiervan is dat de resten voldoen aan het gestelde omtrent het niet kunnen reconstrueren van een geheel of een gedeeltelijk biljet, maar dat het wel nog een grondstof kan zijn voor andere bewerkingen. Zo wordt het vermalen papiergeld onder andere verwerkt tot nieuw papier dat onder de naam "Pecunia" op de markt wordt gebracht. Als Pecu-board staat het watervast bouwmateriaal bekend waarin de papiersnippers zijn verwerkt.
Ed v.G.