Handelingen

Incusum munten

Uit Wiki Munten en papiergeld

Versie door (gebruikersnaam verwijderd) op 15 jan 2017 om 23:02
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

incusum munten worden gekenmerkt door het voorkomen van een negatief of hol beeld op voor- of keerzijde.

Ze werden door een tiental Griekse steden uit Groot-Griekenland (Zuid-Italië) met opzet vervaardigd.

Voor de voorzijde gebruikten de arbeiders een gewone negatieve stempel om een normaal positief beeld te verkrijgen; de keerzijde stempel vertoonde een positief beeld waardoor een negatieve keerzijdevoorstelling verkregen werd.

Deze munten verschijnen voor het eerst in het midden van de 6e eeuw v.Chr. en komen voor tot in de 5e eeuw v.Chr. Ze behoren tot de vroegste muntreeksen uit Groot- Griekenland; Griekse muntslag. Het gaat meestal om zeer dunne (0,85 a 1,3 mm), ronde zilverstukken waarbij de holle keerzijdevoorstelling identiek of vrijwel gelijk is aan de positieve voorzijde.

Enkele steden die incusum munten uitgaven waren Kroton (met als motief een drievoet), Sybaris (een stier), Metapontum (een korenaar), Poseidonia (Poseidon), Kaulonia (Apollo).

Over het waarom van deze uitzonderlijke techniek is men het niet eens.

Een incusum munt kan ook ontstaan door een misslag, veroorzaakt door een reeds afgewerkte munt die in het keerzijdestempel is blijven hangen. Wanneer dan een muntplaatje tussen de stempels gebracht wordt, drukt de nog aanwezige, afgewerkte munt een negatief beeld in het tweede exemplaar.

Zie ook quadratum incusum.

v.H.



  • Poseidonia, stater, 54 - 480 v. Chr., zilver, staande Poseidon met drietand.
  • Incusum stater korinthe pegasus.jpg