Handelingen

Mali

Uit Wiki Munten en papiergeld

Versie door MyWikiAdminEnc (overleg | bijdragen) op 15 jan 2017 om 23:09 (1 versie geïmporteerd)

Mali, republiek in West-Afrika ten zuidwesten van Algerije, niet aan zee gelegen maar daarmee wel verbonden is door de erdoor stromende rivier de Niger. Frankrijk veroverde het gebied van de huidige republiek in de periode 1860-1890.

In 1904 ging het deel uitmaken van de kolonie Haut-Sénégal-Niger, in 1920 kreeg het zijn definitieve vorm onder de naam Frans Soedan. In 1959 vormde het land, dat inmiddels zelfbestuur binnen de Franse Gemeenschap had gekregen, de zogenaamde Mali-federatie met Senegal. Op 22 september 1960 werd Frans Soedan onafhankelijk onder de naam Mali, nadat eerder dat jaar Senegal zich uit de federatie had teruggetrokken.

Aanvankelijk maakte de geldcirculatie deel uit van het voor het veel omvangrijker Frans West Afrika ontworpen koloniale monetaire systeem (1 franc =100 centimes).

Vanaf de invoering daarvan tot aan 2 juli 1962 was de munteenheid de CFA-frank. Daarna werd begonnen met de opbouw van een eigen muntenreeks met aluminium munten van 5, 10 en 25 francs en nikkelbronzen (gelegenheids)munten van 50 en 100 francs, waarbij de munteenheid de Malinese frank was, verdeeld in honderd centimes. Tegenwoordig gebruikt Mali de CFA-frank BCAO, ISO 4217 code XOF. Dit is de CFA-Frank van de West-Afrikaanse Economische en Monetaire Unie. De andere landen die hierin samenwerken zijn: Benin, Burkina Faso, Ivoorkust, Guinee Bissau, Niger, Senegal en Togo. De zilveren en gouden munten van Mali zijn pseudomunten. De bankbiljettencirculatie werd vanaf het begin van de zestiger jaren verzorgd door de Banque de la République du Mali, waarvan de naam omstreeks 1970 werd gewijzigd in Banque Centrale du Mali.

Deze instelling is ook verantwoordelijk voor de uitgifte van munten.

W.