Handelingen

Westerbork

Uit Wiki Munten en papiergeld

Versie door (gebruikersnaam verwijderd) op 15 jan 2017 om 23:22
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Westerbork, gemeente in Drenthe waar in 1939 een kamp werd geopend voor de opvang van Duits-joodse vluchtelingen. Het kamp is met behulp van voorschotten van de Nederlandse overheid gebouwd onder verantwoordelijkheid van het in 1933 opgerichte Comité voor bijzondere Joodsche Belangen (CBJB) en het daarmee verbonden Comité voor Joodsche Vluchtelingen (CJV). Deze beide hebben ook voor de financiering gezorgd en de voorschotten terugbetaald. Pas na de Duitse inval zag de overheid zich op 20 mei 1940 gedwongen de verantwoordelijkheid over te nemen.

Sinds 1942 was het een complete stad met allerlei voorzieningen, maar met een inmiddels drastisch gewijzigd doel. Vanuit Westerbork zijn honderdduizend joodse mannen, vrouwen en kinderen naar vernietigingskampen gestuurd. Binnen het kamp werden "Gutscheine", als "Vergünstigungen an Haftlinge" gebruikt.

De waardebonnen zijn ontworpen door Werner Löwenhardt en gedrukt op papier afkomstig van uitgever VUGA die voorheen de stembiljetten voor de verkiezingen drukte. Ze bestaan in de waarden 10, 25, 50 en 100 cent.

Zie voor de overige plaatsen in de Nederlanden waar papiergeld is uitgegeven de lijst papiergeldplaatsen.


Ed v.G.



  • Westerbork 10 ct 1944.jpg
  • Westerbork kampgeld.jpg