Handelingen

Tempelgeld

Uit Wiki Munten en papiergeld

Versie door (gebruikersnaam verwijderd) op 15 jan 2017 om 23:19
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

tempelgeld, of tempeltoken, benaming voor in Zuid- en Zuidoost-Azië op ruime schaal voorkomende tokens met religieuze voorstellingen en vergelijkbaar met religieuze amuletten en pelgrimtokens. Uit de hindoe-periode van Java zijn bronzen tokens (gobog) bekend met een aan de Chinese en Japanse amuletten ontleende centrale vierkante uitsparing.

De tempeltokens van het Indiase subcontinent dragen veelal de figuren Rama en Sita uit het hindoe-epos de Ramayana en worden om die reden met de verzamelnaam Ramatankas aangeduid, doch tokens met andere hindoe-motieven alsmede die van de Islam en het Sikhisme komen eveneens voor. De tokens van het Sikhisme kenmerken zich door de afbeelding van Guru Nanak (1469-1539), de stichter van deze religie.

Veel Islam-tokens of amuletten zijn imitaties van munten van de Mogolkeizer Akbar (1556-1605). Ze zijn vierkant van vorm met daarop de islamitische geloofsbelijdenis, de Kalima, en daaromheen de namen van de vier eerste kaliefen: Aboe Bakr, Oemar, Oesman en Ali.

L.

Lit.:

Brotman, I.F., A guide to the temple tokens of India, Los Angeles 1970;

Mitchiner, M., Ramatankas, their date, role and manufacture, Numismatic Digest, 17 (1993) 201-222.