Handelingen

Zweidrittel

Uit Wiki Munten en papiergeld

zweidrittel, verkorting van zweidritteltaler, Duitse benaming voor de 2/3 reichstaler courant die, tezamen met de drittel(taler), in 1667 bij het muntverdrag van Zinna werd ingevoerd en tot midden 18e eeuw in Noord- en Midden-Duitsland in omloop is geweest. In de staten aan de Oostzee bleef de zweidrittel nog tot halverwege het tweede kwart van de 19e eeuw in circulatie. De koers van de zweidrittel was steeds 16 groschen, nl. tweederde deel van de rijksdaalder rekenmunt van 24 groschen.

De zilverinhoud van 14,65 g in 1667 liep echter snel terug, waardoor de muntvoet moest worden aangepast. Bij het Leipziger muntverdrag van 1690 werd de zilverinhoud van de zweidrittel op 12,8 g vastgesteld; Leipziger muntvoet.

In Zuid-Duitsland was de reichstaler courant op 90 kreuzer gesteld; daar werd de munt van 60 kreuzer (=2/3 rijksdaalder rekenmunt) steeds gulden genoemd. In de praktijk kwam, bij ongeveer dezelfde zilverinhoud, de Noord-Duitse zweidrittel in waarde overeen met de Zuid-Duitse gulden of ½ konventionstaler (1 konventionstaler = 2 gulden); konventionsmunten.

W.