Handelingen

Zeus

Uit Wiki Munten en papiergeld

Versie door MyWikiAdminEnc (overleg | bijdragen) op 15 jan 2017 om 23:23 (1 versie geïmporteerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
The printable version is no longer supported and may have rendering errors. Please update your browser bookmarks and please use the default browser print function instead.
Zeus victoriatus na 211 v Chr.jpg

Zeus, hoogste god der Grieken en Romeinen, bij wie hij Jupiter heet; goden. Volgens de Homerische godenwereld huist hij op de Olympus. Hij werd op Kreta voor zijn vader Kronos verborgen gehouden door zijn moeder Rhea. De jonge Zeus werd er gevoed door dieren zoals de geit Amalthea (hoorn des overvloeds). Zijn belangrijkste wapens waren de donder en de bliksem. Zeus was god van het weer, beschermer van het gezin, van koningen en heersers, van de vrijheid, van eden en verdragen. Ook niet-Griekse of Romeinse oppergoden werden vaak geïdentificeerd met Zeus/Jupiter (Amon, Osiris, Sabazius, Serapis, enz.).

Op munten wordt Zeus/Jupiter ontelbare malen voorgesteld. Hij verschijnt steeds als oudere bebaarde man, meestal gezeten op een troon met als attributen de staf en de bliksemschicht, soms vergezeld door de adelaar. Op Romeinse keizersmunten treffen we de volgende epitheta voor Jupiter aan: conservator (de bewaarder), custos (de bewaker), propugnator (de voorvechter), stator (de beschermer), tonans (de donderaar), ultor (de wreker), victor (de overwinnaar), enz. Samen met Juno (Iuno Moneta) en Minerva behoorde Jupiter tot de drie belangrijkste goden van de Romeinse staat en vormde hij de zogenaamde Capitolijnse triade, die een tempel deelden op het Capitool in Rome.

v.H.