Handelingen

Voorzijde

Uit Wiki Munten en papiergeld

voorzijde, in deze encyclopedie afgekort als vz, is de "voornaamste" zijde van een munt, penning of biljet. Uit de periode voor de mechanisering van de muntslag was hert vz-stempel het vaste onderstempel (minder slijtagegevoelig) en had de munter het losse kz-stempel in zijn hand.

Soms is het moeilijk te bepalen wat de vz is en wat de kz. Enkele vuistregels zijn er wel: heiligen gaan voor mensen, dus als een munt een heilige als beeldenaar heeft, is dat waarschijnlijk de vz. De centen, geslagen tijdens koning Willem I bijvoorbeeld, hebben aan een zijde de gekroonde initiaal W en aan de andere zijde het rijkswapen. De W stelt de koning voor – en die gaat voor het rijkswapen – dus de zijde met de W is de vz.

De eerste bankbiljetten waren eenzijdig bedrukt. Later ging men de keerzijde om veiligheidsredenen ook bedrukken. Tegenwoordig zijn vz en kz van een biljet bijna gelijkwaardig (zie bijvoorbeeld de snip) en is de vz de zijde waarop de handtekeningen staan, het watermerk "leesbaar" is afgebeeld en de naam van de emissiebank staat (bankbiljet) of van het land (muntbiljet).