Handelingen

Taiwan

Uit Wiki Munten en papiergeld

Versie door (gebruikersnaam verwijderd) op 15 jan 2017 om 23:19
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
The printable version is no longer supported and may have rendering errors. Please update your browser bookmarks and please use the default browser print function instead.

Taiwan, vroeger ook bekend als Formosa, eiland voor zuidoostkust van het Chinese vasteland. Van 1624-1662 was het eiland in bezit van de VOC. De door de VOC op Taiwan geïntroduceerde rekenmunt is in de lokale annalen aangeduid als dun, Mandarijn-Chinees voor schild, dat mogelijk verwijst naar het schild op de in het Oosten veelgebruikte Spaanse acht reaal of peso.

In 1949 week de Nationalistische regering van Tsjang Kai-sjek, door de communisten van het Chinese vasteland verdreven, uit naar Taiwan. Daar handhaafde zich sindsdien Nationalistisch China, ook Chinese Republiek (Tsjoeng-kwa min-kwo) genoemd, als tegenhanger van de in 1949 in Peking uitgeroepen Volksrepubliek China.

De munteenheid van Nationalistisch China is de dollar (yuan) = 10 chiao = 100 cents. Eigen munten worden sinds 1949 uitgegeven met op vz het portret van Sun Yat-sen of bloemmotieven en op de kz de kaart van Taiwan, landschapsafbeeldingen, enz. Men hanteert het 1-2-5-systeem; de kleinste denominatie is 10 cent. De munten dragen Nationalistisch-Chinese jaartallen, beginnende 1911 AD, het jaar van de stichting van de Chinese Republiek.

Papiergeld werd aanvankelijk uitgegeven door de Bank of Taiwan, in 1969 omgedoopt in Central Bank of China. Op enkele tot Nationalistisch China behorende kleine eilanden zijn bankbiljetten uitgegeven met een opdruk in het Chinees van de eilandnamen, Kinmen (Quemoy), Matsu en Tachen. Het land geeft ook gouden en zilveren verzamelaarsmunten uit.

W.



  • Taiwan 100 yuan 1965.jpg
  • Taiwan 5 chiao 1954.jpg