Handelingen

Subaeratus

Uit Wiki Munten en papiergeld

subaeratus, Latijnse term in de numismatiek (meestal) gebruikt voor gouden en zilveren munten uit de Oudheid die onder een goud- of zilverlaagje een koperen kern bevatten. In sommige gevallen gaat het misschien om een noodaanmunting van de overheid maar veruit de meeste subaerati zijn valse munten; valsemunterij. Zij komen bijzonder frequent voor in de Romeinse tijd. Soms werden deze valse munten vervaardigd met nagesneden - en dus ook vaak minder correct uitgevoerde - stempels, soms echter ook met stempels gefabriceerd met behulp van een originele munt. In dit laatste geval werd een officiële munt gebruikt voor het gieten van een stempel of werd de munt in metaal ingeslagen om zo een negatief, dat als stempel werd gebruikt, te verkrijgen.

In haast alle gevallen gebeurde de verzilvering voor het slaan van de munt. Vermoedelijk werd een metaalplaatje bestaande uit een koper-zilverlegering op het koperen muntplaatje gesmolten. Subaerati worden ook wel eens geplateerde munten genoemd. Deze laatste term dekt ook munten met een ijzeren of loden kern. Geplateerde munten komen ook in recentere tijden, de Middeleeuwen bijvoorbeeld, voor; gelaagde metalen.

v.H.

Lit.:

Peter, M., Eine Werkstatte zur Herstellung von subaeraten Denaren in Augusta Raurica, Studiën zu Fundmünzen der Antike 7, Frankfurt 1990.